معرفی وبلاگ
این وبلاگ در راستای ترویج فرهنگ حفظ منابع آبی تهیه شده است. نویسنده :محبوبه عبداله زاده /بندرعباس
صفحه ها
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 13683
تعداد نوشته ها : 10
تعداد نظرات : 0
onLoad and onUnload Example

Rss
طراح قالب
موسسه تبیان


- ترویج فرهنگ قناعت و خویشتن داری در بهره وری توسط آموزش و پرورش

هر فردی متناسب با موقعیت اجتماعی، میزان درآمد و همچنین با عنایت به نیازهای حال و آینده خود، خانواده و جامعه مرجع، الگوی مصرف خود را تبیین و ترسیم می نماید. خویشتن داری یا قناعت به میزان لازم با لحاظ آینده اساس نظام الگوی مصرف در جامعه اسلامی قلمداد می شود و رسول اکرم(ص) در این زمینه فرموده اند[31]:« قناعت سرمایه ای است که پایان نمی پذیرد.»[32]؛« فرد پیشرو و آینده نگر و نیز فرد میانه رو بدون محاسبه وارد بهشت می شوند »[33]. بهره وری درست از درآمدها و لزوم تأثیر آنها در زندگی انسان با هدف معرفی الگوی صحیح مصرف در نظام اقتصاد کلان بیشترین اتلاف منابع در بخش بهره برداری و تولید است. دراین خصوص حضرت محمد(ص) درسفارش به عموم انسان ها فرموده اند:[34] « خدا به هرکس نعمتی می دهد می خواهد اثر آن را برایشان ببیند »[35]. پس اصلاح الگوی مصرف یک رسالت ملی است. امام علی(ع) می فرمایند:«کفی بالقناعه ملکا»[36].قناعت دارائی است که نابود نمی شود و خرسند بودن به آنچه رسیده نیازمندی را دور می سازد.

- ترویج فرهنگ میانه روی در مصرف توسط آموزش و پرورش

میانه روی، یعنی به اندازه و نیاز مصرف کردن است. عنصر عقل و بصیرت دارای برجسته ترین نقش در شناسایی نیازها و چگونگی پاسخ به آنها و همچنین کنترل مصرف می باشد. در فقه اسلامی از خرد و عقلانیتی که میزان مصرف و کارآمدی اقتصادی فرد و جامعه را هدایت و اداره می کند به «عقل معاش» یاد شده است. رسول اکرم(ص) فرموده اند[37]: میانه روی در خرج یک نیمه معیشت است[38]؛ چه زیباست میانه روی در هنگامه بی نیازی [39]؛ هرکه میانه روی کند فقیر نشود [40].

- اقدامات کلی ساختاری توسط دولت و اجرا با کمک آموزش و پرورش

کارشناسان معتقدند اصلاح مکانیزم قیمت، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی صحیح، هدفمند کردن یارانه ها، ایجاد انضباط در بازارهای پولی و سرمایه گذاری، ایجاد موازنه در آمدی و کاهش نرخ تورم راه حلهای پیش رو برای اصلاح الگوی مصرف است.اصلاح الگوی مصرف نیازمند فرهنگ سازی پایدار است و این خود نیازمند راهکارهایی است تا همه افراد جامعه الزام رفتارهای اصلاح مصرف را احساس کنند و به تدریج این اصلاح نهادینه شده و به یک رفتار پایدار و نهایتاً به یک فرهنگ در تمام عرصه های مصرف تبدیل شود.

- اقدامات درون سازمانی آموزش و پرورش

- برگزاری سخنرانی هایی برای دانش آموزان در مدرسه و یا خارج از آن و دعوت از افراد مسلط به موضوع اعم از جامعه شناسان، مهندسین، روحانیون و آوردن مصادیق قابل فهم دانش آموزان در مورد اسراف و صرفه جویی.

- اختصاص دقایقی از کلاس توسط کلیه معلمان برای ذکر مذمت اسراف در جامعه اسلامی

- الگو بودن کارکنان مدرسه در صرفه جویی و پرهیز از اسراف مانند اقدامات ساده ای چون: بازنبودن پنجره ها هنگام روشن بودن بخاری یا کولر،رسیدگی به وضع شیرهای آب، استفاده از لامپ های کم مصرف در کل مدرسه، خاموش کردن لامپ های اضافی در مواقع غیر ضروری و...

- بررسی راه های موثر و پیشنهادات معلمان در ترویج فرهنگ صحیح مصرف و انتقال آن به دانش آموزان

- تقدیر از مدیران و معلمانی که اقدامات موثری در این مورد داشته اند.

- برگزاری مسابقات مختلف انشاء و مقاله نویسی دانش آموزان، برنامه های هنری و ادبی در موضوع صرفه جویی و عدم اسراف

- تهیه تراکت و بوروشورهایی برای دانش آموزان و خانوده های آنان حاوی اطلاعاتی در مورد میزان اسراف در جامعه یا مذمت آن و نیز ارائه راهکارهای عملی مصرف درست و القاء این نظر که "صرفه جویی مصرف نکردن نیست، بلکه درست مصرف کردن است"

- برگزاری مسابقات و مراسم هنری اعم از سرود و نمایش و... مرتبط با موضوع در سطح مدرسه، شهر و استان

- اختصاص ساعاتی از درس انشاء به موضوع اسراف، در کلیه دوره های تحصیلی

- تشویق فرهنگیان به افتتاح وبلاگ هایی در رابطه الگوی مصرف درست و دوری از اسراف و انتخاب برترین وبلاگها و تقدیر از آنان.

- ترغیب دانش آموزان به ذکر آموخته های مدرسه و عمل بدان در خانواده و ایفای نقشی همانند "همیار پلیس" در هنگام رانندگی والدین در منازل، مانند پیش قدم شدن برای خاموش کردن لامپهای اضافی، کم کردن بخاری، خاموش کردن تلویزیون و وسایل برقی در اوقات غیر ضروری و غیره.

- برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت کوتاه مدت برای معلمان در مورد راههای اصلاح الگوی مصرف جهت آموزش به دانش آموزان در مدرسه

- کتاب و برنامه های درسی: در حوزه برنامه های درسی نیز آموزش و پرورش می تواند مطالب موثری را برای فرهنگ سازی اصلاح الگوی مصرف در کتاب های درسی بگنجاند. پس بهتراست وزارت آموزش و پرورش، از طریق کتاب های درسی نیز برای اصلاح الگوی مصرف فرهنگ سازی نماید.

- زمان: عزیزترین سرمایه وزارت آموزش و پرورش وقت معلم هاست.در چارچوب اصلاح الگوی مصرف نیز اجرای طرح ساماندهی نیروی انسانی بسیار حائز اهمیت است.

- فضاهای آموزشی : بهتر است سعی کنیم فرهنگ مصرف صحیح را از طریق آموزش اولیاء و دانش آموزان رواج دهیم. مثلاً در طرح احداث مدارس از طریق بازنگری نقشه ها و طراحی ها و مصالح استفاده شده در ساختمان ها می توان گام موثری در جهت اصلاح الگوی مصرف برداشت.

-


X